Lucruri uimitoare despre jocurile cu cărți
Dacă sunteți un jucător principal de cărți sau chiar doar unul casual, atunci un pachet de cărți este în mod evident cel mai important instrument al comerțului dvs.
Dar cât de des te gândești mai degrabă la cărți decât la joc?
Ne uităm mai atent la ce sunt, de unde au provenit și de ce sunt așa cum sunt.
Continuați să citiți pentru a afla câteva dintre cele mai surprinzătoare fapte despre cărțile de joc.
1. Există de fapt un motiv pentru care există 52 de cărți
Te-ai întrebat vreodată de ce există 52 de cărți într-o punte? Nu a fost întotdeauna așa.
De-a lungul secolelor, punțile au cuprins diferite variante de cărți de 24, 36, 40, 48 și aproape orice număr între ele.
Dar 52 au furat un marș pe restul pachetului, pentru a deveni cea mai populară și comună dimensiune a punții în porțiuni mari ale globului.
Nimeni nu poate spune cu certitudine care este motivul pentru aceasta.
Există multe teorii concurente, dar cel mai probabil este că colonialismul britanic și francez a jucat un rol imens, deoarece a permis potențialul de a răspândi în întreaga lume dimensiunea standard a pachetului francez de 52 de cărți.
2. Cardurile simbolizează calendarul
O teorie interesantă despre motivul pentru care există 52 de cărți într-un pachet este că numărul de cărți corespunde numărului de săptămâni dintr-un an.
Unii spun că cele două culori - roșu și negru - reflectă ziua și noaptea și că cele patru costume reprezintă cele patru anotimpuri.
Devine și mai ciudat atunci când observați că există 13 cărți într-un costum care să corespundă numărului de cicluri lunare și 12 cărți de curte care reprezintă cele 12 luni ale anului.
Și, dacă adăugați toate simbolurile într-un pachet de cărți, există 365
2. Primele pachete de cărți au fost inventate într-o locație surprinzătoare
Crezi că știi de unde au venit mai întâi pachetele de cărți? Poate vă gândiți din nou.
Recunoaștem că primele noastre presupuneri au fost greșite. Pachetele de cărți provin de fapt din China în secolul al IX-lea. Sau cel puțin pe asta sunt de acord majoritatea savanților.
Credința obișnuită este că primele cărți de joc tipărite au provenit și din China, sub forma unui pachet de domino de 32 de cărți tipărit pe hârtie, os și lemn.
Se crede că cărțile s-au răspândit încet în India, Persia și Egipt înainte de a ajunge în Europa, permițând tot felul de variante.
3. Cazinourile Vegas schimbă punțile mai mult decât îți schimbi pantalonii
V-ați întrebat vreodată cât timp sunt folosite pachetele de cărți în cazinouri înainte de a fi aruncate? În Las Vegas, punțile pot dura până la 12 ore înainte de a fi aruncate sau vândute.
Cât de lungă este o punte în joc depinde de factori, cum ar fi cât de ocupată este masa specifică și dacă amestecarea se face manual sau cu mașina.
De exemplu, dacă vizitați într-un timp ocupat, un pachet poate dura doar o oră înainte de a fi schimbat pentru un pachet nou.
Dar de ce sunt retrase cărțile în primul rând?
Aceasta este pentru a opri orice semne distinctive, cum ar fi îndoirile și scuffs, oferind jocul departe jucătorilor care doresc să câștige un avantaj.
4. Cel mai vechi pachet de cărți din lume se află în New York
Cel mai rar și presupus cel mai vechi pachet complet de cărți din lume este expus la Metropolitan Museum of Art din New York.
Puntea de tarot pictată manual provine din Țările de Jos de la mijlocul secolului al XV-lea și se află într-o stare uimitoare, sugerând că acestea au fost greu jucate.
Pachetul a fost vândut unui colecționar în anii 1970 pentru 2.800 de dolari, care a petrecut aproximativ cinci ani cercetându-i istoria înainte de a-l vinde la Met pentru 143.000 de dolari.
Veți găsi alte pachete vechi de secole de cărți care sunt deținute la instituții precum Universitatea Yale, care au chiar propria lor bază de date de cărți.
Cardurile concurente pentru titlul de cel mai vechi și mai rar includ pachetul de cărți mamelucii de la Muzeul Topkapu din Istanbul.
5. Cardurile de cazino necesită multă securitate
După cum am menționat mai devreme, orice imperfecțiune dintr-un pachet de cărți poate oferi o mulțime jucătorilor cu ochi de vultur. Aceasta înseamnă că cardurile de cazinou au o mulțime de măsuri de securitate.
Aceasta include simboluri și caractere mai mari, astfel încât orice apariție suspectă să poată fi surprinsă de camerele de securitate. De asemenea, noile punți trebuie să fie semnate de către șefii de gropi și dealeri, înainte de a fi remaniate.
Și când un pachet de cărți este în cele din urmă retras, fiecare carte trebuie luată în considerare înainte de a fi mărunțită sau vândută cu imperfecțiuni intenționate, astfel încât să nu poată găsi drumul înapoi la cazinou.
6. S-ar putea să recunoașteți unele personaje de pe cărți
Dacă jucați cu un pachet "tradițional" de 52 de cărți "franceze", create începând cu secolul al XVI-lea, unele fețe ar putea părea familiare.
Asta pentru că unele se bazează pe sau se inspiră din figuri celebre din istorie.
Aruncați o privire un pic mai aproape și s-ar putea să-l vedeți pe Iulius Cezar ca Rege al Diamantelor, Alexandru cel Mare ca Rege al Treflelor, zeița greacă Pallas Athena ca Regina de Pică sau Lancelot du Lac ca Jack al Treflelor. Destul de la moda.
7. Cardurile nu sunt întotdeauna ceea ce par
În timpul războiului, guvernele pot deveni destul de creative cu cărțile de joc.
Cel mai bun exemplu al nostru este guvernul SUA, care a lucrat cu o faimoasă companie de carduri în timpul celui de-al doilea război mondial pentru a realiza punți secrete speciale pentru prizonierii de război americani (prizonieri de război).
Se pare că cărțile se dezlipesc atunci când sunt umede pentru a dezvălui fragmente de hărți pentru a ajuta la evadări. Foarte James Bond-esc.